Bitcoin så sin start i 2010, da en japansk programmør Satoshi Nakamoto, udvandt den første Bitcoin. Have du købt for 100 dollars bitcoin i 2010, ville du hvis du havde solgt i slutningen af 2017, have været mange millionær med en indtjening på 482 millioner. Bitcoin peakede i 2017, hvor den havde sin første storhedstid, for derefter at falde i værdi. Den har i dag stabiliseret sig igen, men der er forventninger om at den igen vil stige.
Bitcoin anno 2010 – 2013
I starten af Bitcoins levetid var der ikke mange, der troede på projektet med en kryptovaluta og udviklingen gik da også stille. Den blev da også skabt som en protest imod den traditionelle bankverden og dens kontrol over penge.
Bitcoin anno 2013-2017
Fra 2013 begyndte forventningerne til kryptovaluta at stige og til Bitcoin som den første i særdelshed og prisen på Bitcoin steg tilsvarende. I 2017 ramte Bitcoin for første gang 1000 dollars mærket og blev solgt for svimlende summer. Efterfølgende gik der hul på spekulationsboblen og prisen faldt drastisk.
Bitcoin anno 2017-
Efter krakket i 2017 som er blevet sammenlignet med nogle af de værste krak i historien. F.eks den hollandske tulipan krise fra 1637, som er den første registrerede finanskrise i historien. Her kostede en tulipan typisk 10 års indtægt og især forventningerne til fremtidigt salg, var med til at skabe en historisk finansiel krise.
I dag har Bitcoin stabiliseret sig, dog til en pris langt under, hvad den blev købt og solgt for i slutningen af 2017.
Forventninger til Bitcoin
Der er stadig store forventninger til Bitcoin i dag og der er også efterfølgende kommet mange andre kryptovaluta i omløb. Bitcoin står dog stadig for omkring 70% og er derfor langt den største og den man følger. At Bitcoin er blevet stabiliseret og stadig eksistere med langt den højeste markedsandel, er med til at bidrage til at Bitcoin også vil eksistere i fremtiden.
En af de ting Bitcoin i dag bliver kraftig kritiseret for og som er med til at holde troen nede på, om det reelt kan blive en valuta der handles med, er at priserne går op og ned. For at en valuta skal kunne bruges i handlen skal den være stabil. Ingen vil bruge en Bitcoin, hvis man tror at værdien er steget til det dobbelte den næste dag. Det modsatte gør sig selvfølgelig også gældende. I dag er der stadig kun få steder, der modtager Bitcoin som betalingsmiddel.
Bitcoin og udviklingslandene
Et sted, hvor der er store forventninger til Bitcoin er i udviklingslandene, som i dag har en finansiel sektor, der ikke er helt så stabil som ønsket. Her vil handel med Bitcoin, frem for den lokale valuta kunne fremstå som en reel og stabiliserende faktor. Men handel menes der, at den kan bruges til køb og salg af varer og tjenesteydelser, på lige fod som med traditionel valuta. Hel samme forventning har man ikke i mere stabile lande, hvor landets valuta er kontrolleret og holder en stabil kurs.